Tags

, , , , , , , , , , ,

Papa Arvo

ERK asutajaliige, passi järgi Arvo Raudsepp on Liivimaa mees, eesti geoloog ja kunagine tippkorvpallur, sündinud Siberis, kasvanud Ida Virumaal ja õppinud Tartus. Seda perioodi tema elust raamatuke käsitlebki.

Ilmus lahe raamat 1960-70-date elust nõukogude realismist

Raamatuid ilmub iga päev.

Mis raamat see on? Kellele? Milleks?

See ei ole tavaline memuaar või mälestusteraamat. Läbi omaenda tegemiste valgustatakse muhedas ja ehedas sõnakasutuses välja 1970-date nõukogude ülikooli ja kogu ühiskonna ühest küljest absurdsus, teisest küljest piiramatud võimalused loovaks arenguks. Mida siis ka loovalt kasutati.

See ei ole nõukogude nostalgia, kuid siin puudub ka nutulaul selle üle, kui hirmus oli elu ilma iPhoneta. Kuidas siis ikkagi elati, oldi rõõmsameelne noorus ja tehti asju, mis tänasele Tartu noorele uskumatud ja kättesaamatud tunduvad?

Möödas olid kuldsed 60-dad, 80-date rahutus andis endast juba märke. Neid märke märgati, kuid 70-dad oli pohhuistide põlvkond, nagu autor seda kirjeldab. Kuna asju ja raha ei olnud, poliitika ei huvitanud, siis tegeletigi sellega mis üle jäi. Nagu umbrohi läbi asfaldi kasvati kodanikeks, et anda tõuge järgnevatele epohhidele.

Raamatu lisaväärtuseks on see, et me tunneme ära tänaseks Eestis väga tuntud nimed ja meile antakse andekas sissevaade sellesse, kust tulevad juhid, teadlased, revolutsionäärid, ärpad ja siis kõik need muud ning millist rolli mängis tollane ülikool nende kasvulavana. Juba sebivad ringi Hardo ja Neinar, juba istuvad praktikumides ja saavad õllekannude taga kokku tulevased poliitikud ja tuntud teadlased (õige mitmed neist Klubi liikmed või sõbrad). Sa tunned nende nimed ära ja kihistad lugedes, kui oled olnud seotud kas Tartuga, ülikooliga, pidutsenud geoloogide või geoloogidega, käinud mõned matkal, olnud EÜEs või tunned lihtsalt huvi elu enese vastu ilma sulgede ja võltspärliteta, kuid selle ilusas eheduses.

Tiraaž on väike. See müüakse kohe läbi. Sinuga või sinuta.

Vali.

Tänases üldises halinas on see raamat aga terake rõõmu ja optimismi ning annab teadmise, et elu on meie enda elada.

Raamat on müügil Maison Raamatupoes.

Sisust leiad

Alguses on A 3 Uus maailm 6 Araabia küla 6 Araabia lapsepõlv 8 Ruksi ja Zoja 11 Kooli 13 Plikad 15 Reformid koolielus 17 Korvpall 19 Vanemad 21 Tagasi Siberisse 25 Keskkool 26 Toidutalongid 29 Lõpupidu 30 Ülikool 31 Akadeemiline ühiselu 33 Rebased 35 Repsimine 37 Kossumees 40 Tants 41 Tartu tudeng 42 Uus ühikas 42 Raha 43 Tudengi päevakava 44 Bridž 47 Sõjaline õpe 47 Ametiühingu võlu 48 Komsomolikomitee 50 EÜE 51 Kultuura 52 Geeniused 53 Pärisinimestest tudengid 54 Loodustudeng 55 Vanemuine 57 Kuningvabariik 57 Geo-Geo tudeng 60 Esimene sess 63 Matkamine 67 Miks? 68 Talimatkad 68 Kevadsuvised matkad 70 Elbrus 71 Kat 5 72 Tuva 73 Töö 75 BAM 76 Jenissei 76 Edasi 78 Küpsus 80 Ülikooli lõpp 80 Sõjaväelaager 80 Viimane koolipäev 82 Päris 82

Maison Raamatupood on ERK trükiste ametlik levitaja

Eesti Rooma Klubi pakub oma lugejatele aprilli lõpuni sooduskoodi “Roomaklubi”, mis annab -15% ERK-iga seotud trükistelt “Kasvu piirid” ja “Lapsepõlv ei lase lahti”.